Haber

Sivil toplumun kalbi Nilüfer’de atıyor

Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nin 10. yılı 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte kutlandı. Nilüfer’de gönüllülüğün çok önemli bir kavram olduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, iki kampüste düzenlenen etkinliklere 10 yılda 400 binden fazla kişinin katıldığını söyledi.

Dünya Gönüllüler Günü’nde açılışı yapılan ve demokrasi anlayışının yerelde yaygınlaşmasına güç katan Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nin 10. yılı ve Nilüfer Kent Konseyi’nin 20. yılı geniş katılımla kutlandı. Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Nilüfer İl Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kent Meclis Üyeleri ile Eskişehir, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Gaziantep Büyükşehir, Sultanbeyli, Maltepe, Çiğli, Bornova, Muratpaşa, Ataşehir belediyeleri de katıldı. etkinliğe katıldı. katılımıyla.

Birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de yer aldığı programın açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, gönüllüleri toplumsal sorunların analizinde aktif rol alan örnek insanlar olarak gördüklerini belirtti. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, “Gönüllülük Nilüfer’de bilinen bir kavram. Nilüfer Kent Yönetim Kurulu çatısı altında hayatın farklı alanlarında birçok hevesli insan çalışıyor. Bursa genelinde faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşları da dernek yerleşkelerimizde buluşuyor. Demokrasi anlayışımızın gereği olarak şehrimizde sivil örgütlenmeyi ve çoksesliliği desteklemek amacıyla kurduğumuz Dernekler yerleşkemiz bugün 10 yaşında. Kampüslerimizde denetimler yapan Türkiye’nin dört bir yanından birçok belediye birebir uygulamaları hayata geçirdi. Bu belediyelerden bazıları bugün bizimle birlikte. Bugünkü deneyimlerini paylaşmalarının hepimize yeni fikirler vereceğine eminim” dedi.

Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkelerinin oluşum süreci ve çalışmaları hakkında bilgi veren Önder Turgay Fazilet, “Sivil toplumun kalbi bu merkezlerde atıyor. Anadolu Arastası gibi örnek bir projeye imza atarak hemşerilerimizle iş birliği yaptık. Kadın derneklerimizi her zaman destekliyoruz. Kamu haklarından yararlanmak için sivil toplum kuruluşları adına ortak çalışmalar yürütürüz. 2012 yılından bu yana 659 farklı sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yaptık. Derneklerimiz burada her türlü faaliyeti yürütebilir. 25 bini aşkın etkinliğimize 400.000’den fazla katılımcı katıldı. Bu çok büyük bir başarı” dedi.

Nilüfer Kent Yönetim Kurulu olarak sivil toplumun sesi olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Nilüfer Kent Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Binbaş, “Katılım denilince akla gelen yapılardan biri biziz. Zor bir görevi üstleniyoruz. Kampüsün 10. yılındayız ama Yerel Gündem 21’e baktığımızda Nilüfer Kent Konseyi’nin 20. yılındayız. Bu güçlü bir miras ve biz bunu kararlılıkla ileriye taşımak istiyoruz. Nilüfer Kent Konseyi daha aydınlık ve güçlü bir ülke için sivil toplumun yanında olmaya devam edecektir.

Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) Türkiye Program Yöneticisi Bahar Özden, Nilüfer Belediyesi’ne etkinliğe davetlerinden dolayı teşekkür ederek, “NDI Türkiye, 1997’den bu yana yerel demokrasi ve katılımcı projelerle aktif bir sivil toplum kuruluşudur. – program ortağından devlet kuruluşları. Nilüfer Belediyesi katılım denilince akla gelen ilk kurumlardan biridir. Bu tür etkinlikler kurumlar arası deneyim paylaşımına ve katılım süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Etkinlikte bir konuşma yapan Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Proje Koordinatörü Murat Özçelebi, yerel yönetimler ve sivil katılımın genel çerçevesi hakkında da bilgi verdi. Türkiye’de özel ve kamunun farklı işleyiş modellerinin olduğunu ifade eden Özçelebi, “Türkiye’de son 10 yılda katılım modelinde ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Demokrasiyi daha geniş kitlelere yaymak için katılımcılığa önem vermeliyiz. Sivil toplumun karar alma süreçlerine katılım oranının oldukça düşük olduğu görülmektedir. Son 10 yılda yerel düzeyde katılım oranının ilerlediğini görüyoruz. Belediyelerin demokrasiyi yerelden güçlendirme anlayışıyla hareket etmesi bu artışa katkı sağlamıştır. Türkiye’de kurum kültürleri arasında ciddi bir fark var. Sivil katılımın daha güçlü olduğu kurumlarda demokrasiler ve dolayısıyla ekonomiler daha yeterli işler. Sivil toplumun talebi hak temelli olmalıdır. Yerel sivil toplum kuruluşları ve kamu idarelerinin işbirliğinin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Ortak işbirliği karar verme süreçleri, verimli hizmeti ve memnuniyeti artıracaktır. Dernekler Kampüs modeli, sivil katılımı teşvik edecek ve halkla işbirliğini artıracak bir projedir. Bu yapıların oluşmasında emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen ‘Derneklerin kampüs modelinde deneyimler’ başlıklı oturumda da konuk belediyelerin çalışmaları masaya yatırıldı. Antalya Muratpaşa Belediyesi’nden Aslı Aslan, İzmir Bornova Belediyesi’nden Şahin Doğan ve İstanbul Ataşehir Belediyesi’nden Ali Uğurlu dernek kampüsleri projelerinin işleyişini ve çalışmalarını anlatarak deneyimlerini paylaştılar.

Etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve konuk belediyelerin de katılımıyla yıl dönümü pastasını kesti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu