Turkish Tastes Markası ABD’de ortaklarıyla büyüyor
Turkish Tastes Turquality Projesi birinci fazı Los Angeles’ta görkemli bir aktiflikle tamamlandı
Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Ticaret Bakanlığı dayanağıyla yürüttüğü Turkish Tastes Turquality projesinin birinci dört yıllık evresi gayelerine ulaşarak muvaffakiyetle sona erdi. Projenin ikinci basamağı için hazırlıklar büyük bir titizlikle yürütülüyor.
Los Angeles Başkonsolosluğu himayesinde 9 Kasım’da, kurum/kuruluşlar, restoran yöneticileri, otel zinciri yöneticileri, distribütör-ithalatçı satın alma yöneticileri, ünlü şefler, influencer, basın temsilcileri, diplomatik misyon temsilcileri ve eğitim kurumları iştiraki ile gerçekleştirilen tadım ve tanıtım etkinliğinde dört yıllık mühlet içerisinde oluşturulan Turkish Tastes topluluğunun önde gelen temsilcileri bir ortaya geldi.
Etkinliğe mesken sahipliği yapan T.C. Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin yalnızca Türk ihracat eserlerinin değil Türk mutfağı ve kültürünün tanıtımında da kıymetli bir rol oynadığını tabir ederek memnuniyetini lisana getirdi.
Hedeflerimizi büyük ölçüde tutturduk
Ege İhracatçı Birlikleri ismine projenin uyumundan sorumlu olan ve Turkish Tastes Topluluğunda Turkish Tastes Ambassador olarak bilinen, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği İdare Konseyi Üyesi Kazım Gürel projenin muvaffakiyetinin bilimsel çıktılar üzerine inşa edilen yol haritasından geldiğini söyledi.
“Dört yıllık birinci aşamamızın başlangıcında ABD pazarına yönelik gerçekleştirdiğimiz derinlemesine tahlil sonucunda elde ettiğimiz çıktılarla kısa, orta ve uzun vadeli gayeler doğrultusunda oluşturduğumuz stratejik planın bugün meyvelerini topluyoruz. Bu müddet içerisinde maksatları net olarak belirlenmiş birçok aktiflik gerçekleştirdik ve gayelerimizi büyük ölçüde tutturduk. Ünlü şeflerle tanım görüntüleri, kesim bazlı tadım ve tanıtım aktiflikleri, ulusal ölçekli aktiflik iştirakleri, medya reklamları, artık klasikleşen şef müsabakaları üzere daha çok profesyonelleri maksat alan çalışmaların yanında, özel jette tadım aktifliği, e-spor yarışmacısı sponsorluğu üzere son tüketici odaklı çalışmalar da gerçekleştirdik. Lakin en büyük ehemmiyeti birlikte yol yürüyeceğimiz ortaklarımıza atfettik.”
Turkish Tastes Referans kitabı
Gürel, “Bu doğrultuda Las Vegas Üniversitesi (UNLV) ile üniversite öğrencilerinin, Nevada Restoran Birliğinin (NvRA) Liselere yönelik eğitim programı kapsamında lise öğrencilerinin ve Amerika Aşçılık Federasyonu (ACF) bölüm profesyonellerinin Türk ihracat eserleri, Türk Mutfağı ve Türk Kültürünü tanımaları maksadı ile iştirakler kurduk. Bu paydaşlığın en değerli çıktısı ortaklarımızla birlikte hazırladığımız Turkish Tastes Referans kitabı olmuştur. Kitapla bahsettiğimiz kitleye bir yandan eserlerimizi, mutfağımı ve kültürümüzü tanıtırken bir yandan da Türk eserlerinin dünyanın tüm mutfaklarında kullanılabileceğini göstermiş olduk. Dört yıl boyunca çalışmalarımızın tüm kademelerinde yer alan Vegas Food Project ve takımına emekleri ve ortaklarımızla bir ortaya gelmemizde sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Ürünlerin ambalajlarında Turkish Tastes markası
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Turkish Tastes projesi bir EİB projesidir ancak Türkiye’nin tüm ihracatçılarını temsil edecek şekilde yürütülmektedir. Projemizin uzun vadede amacı ihracatçılarımızın ürünlerinin ambalajlarında Turkish Tastes markasına gururlara yer vermesini sağlamaktır.” diye konuştu.
ABD’nin Türkiye’den ithalatı yüzde 45 arttı
Ege Su Eserleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Bedri Girit ise projenin çıktılarını ABD’ye olan ihracat sayıları üzerinden kıymetlendirdi.
“Proje kapsamında tanıtımına odaklanılan bölüm ve eserler doğrultusunda değerlendirdiğimizde; 2021 yılı prestiji ile projenin başlangıç yılı olan 2018 ile kıyasladığımızda ABD’nin tüm dünyadan ithalatında yaklaşık yüzde 24 artış olmasına rağmen, tıpkı periyotta tıpkı eserlerde Türkiye’den ithalatı yüzde 45 oranında artmıştır. 2022 yılı bilgileri netlik kazandığında bu oranın daha da artacağına inanıyoruz. Lakin yolumuz daha uzun ve projenin 2. evresinde çok daha büyük çıktılar elde edeceğiz.”
Lise ve üniversite öğrencilerini geleceğin profesyonellerini önemsiyoruz
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Muhammet Öztürk, projenin 360 derece yaklaşımı ile her bir faaliyetinin sonuçlarının başkalarını besleyecek formda kurgulanmasını ve maksat kitlelerin bilgi eksikliğini en gerçek datalarla tamamlanması için eğitim faaliyetlerine itina gösterilmesinin ehemmiyetini vurguladı.
Öztürk “Biz bu projeyle, lise ve üniversite öğrencilerini yani geleceğin profesyonellerini eğitmeyi en az hala piyasada olan profesyoneller kadar önemsiyoruz.” dedi.
Derin bir tarihe ve zenginliğe sahip bir kültürün mutfağı
Las Vegas Üniversitesi The William F. Harrah College of Hospitality Dekanı Stowe Shoemaker, “Öğrencilerimize böylesine derin bir tarihe ve zenginliğe sahip bir kültürün mutfağını tanıtma fırsatını sağladığı için Turkish Tastes grubuna çok teşekkür ederiz. İşbirliğimizi her sene bir adım ileri taşımaktan ötürü büyük memnunluk duyuyoruz. Yalnızca öğrencilerimizin faydalanabileceği bir eğitim gereci olmanın ötesinde profesyonellerin ve son tüketicilerin de faydalanacağı referans bir kaynak olan Turkish Tastes Kitabının bir paydası olmaktan ötürü gurur duyuyoruz.” diye konuştu.
Turkish Tastes markasının bir modülü olmak 20 bin üyemize birçok yeni fırsatlar açacak
ABD Aşçılar Federasyonu Lideri Kimberly Brock Brown, “Turkish Tastes markasının bir parçası olmak 20 bin üyemize birçok yeni fırsatlar açacağı için bu topluluğun bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Turkish Tastes markası altında yer alan sağlıklı ürünlerin ve bu ürünleri üreten tedarikçileri tüm mecralarımızda üyelerimizle paylaşacağımız ve Turkişh Tastes kitabının bir paydası olacağımız için çok heyecanlıyız.” dedi.
ABD’li öğrenciler daha lise eğitimlerinde dünyanın en varlıklı mutfaklarından birini tanıdı
Nevada Restoran Birliği Lideri Katherine Jacob, “Turkish Tastes Topluluğunun paydaş bir kurulusu olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar üyemiz olan restoranlara çok büyük katkılar sundu, ancak en büyük faydayı liselere yönelik yürüttüğümüz eğitim programları kapsamında sağladık. Geleceğin profesyonelleri daha lise eğitimlerinde dünyanın en zengin mutfaklarından birini ve Akdeniz diyetinin en önemli ülkelerinden birini tanıma fırsatı buldu.” dedi.
Etkinlik İştirakçisi birtakım Kurum/ Kuruluşlar
THY /Los Angeles
Las Vegas Üniversitesi (UNLV)
ABD Aşçılar Federasyonu (ACF)
Nevada Restoran Birliği (NvRA)
Uluslararası Besin Hizmetleri Yöneticileri Birliği (IFSEA)
Los Angeles Times
Food & Beverage Magazine
Infoodsys
Rouxbe Culinary School
House of Türkiye
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı