Ekonomi

Şirketlere müjde! Enflasyon düzeltmesi geliyor

Yeminli Mali Müşavir Erkan Oltulu, en son 2004 yılında uygulanan enflasyon düzeltmesinin bu yıl da yapılacağı bilgisini paylaştı. Oltulu, ““Mükellefler enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergi ödemeyecek, yani bilançolarını vergiden muaf değerlendirecekler” dedi:

İşte Oltulu’nun yazısı:

Son olarak 2004 yılında yapılan ve ilk kez uygulanan enflasyon düzeltmesi, 2023 hesap dönemi sonu ve sonraki hesap dönemlerinden itibaren yeniden yapılacaktır.Geçtiğimiz hafta Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Beyanname Taslağı hazırlandı.

TÜRKİYE’DEKİ BİRÇOK FİRMA İÇİN VAZGEÇİLECEK

Söz konusu taslağa göre şirketler, 2023 hesap dönemi sonu itibarıyla bilançolarına enflasyon düzeltmesi uygulayacak. Karı orijinal bilançoya göre belirlenen gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından zorunlu olarak enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.Türkiye’de birçok vergi mükellefinin uygulayacağı bu durum, yıl sonunda şirketlerin muhasebe departmanlarının çalışma saatlerinin artacağı anlamına geliyor.

Mükellefler enflasyon düzeltmesi nedeniyle herhangi bir vergi ödemeyecek, yani bilançolarını vergiden muaf bir şekilde değerlendirecekler.

Şirketlerin 31/12/2023 tarihli bilançoları üzerinde yapılacak enflasyon düzeltme işleminin vergiye doğrudan etkisi olmayacak ancak matrah düzeltmesi yoluyla 2024 ve takip eden yıllardaki gelir tablolarına da etkisi olacaktır. Böylece birçok şirket daha az vergi yüküyle karşı karşıya kalacak.

ŞİRKETLER DAHA AZ VERGİ ÖDEYECEK

Enflasyon dönemlerinde şirketler hayali karlar üzerinden vergi öderler. Bu düzenleme ile şirketler önümüzdeki yıllarda 2023 bilanço ve gelir tablolarını hazırlayacak ve gerekli vergi ödemelerini gerçekçi esaslara göre yapacaklar.

2023 sonu ve takip eden yıllarda değer kazanan söz konusu bilanço kalemleri sayesinde şirketler daha az vergi ödeyecek. Basit bir örnek vermek gerekirse, 2020 yılında 200.000 TL’ye araç alan bir kurumlar vergisi mükellefi, söz konusu aracı bugün itibariyle 1.200.000 TL’ye satarsa, kalan 1.000.000 TL üzerinden 250.000 TL kurumlar vergisi ödemek zorunda kalacaktır. . Söz konusu aracın enflasyon düzeltmesi yapılarak 1.000.000 TL değerinde olduğunu varsayarsak aradaki fark üzerinden 50.000 TL kurumlar vergisi ödenecektir.

Geçtiğimiz haftalarda İngiltere Başbakanı Rishi Sunak; “İngiliz halkına sunabileceğim en iyi vergi indirimi enflasyonu yarıya indirmektir.”Sözlerinden hareketle bu uygulamanın değerini daha iyi anlamamız faydalı olacaktır.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu