Haber

Libya Çinli şirketlerin ülkeye dönmesini istiyor

Libya Başkanlık Kurulu Lideri Muhammed Negatif ve Çin Devlet Lideri Xi Jinping, Çinli şirketlerin Libya’ya dönme olasılıklarını görüştü.

Konsey İletişim Ofisi’nden yapılan açıklamada, Negatif – Xi’nin Riyad Zirvesi’ndeki görüşmesinde Çinli şirketlerin Libya’ya dönüşü ve kalkınmaya katkılarının ele alındığı kaydedildi.

Açıklamaya göre Xi, görüşmede şirketlerin geri dönüşünün ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına bağlı olduğunu belirtti. Menfi ise bunun “dost Çin devletinin” desteğini gerektirdiğini vurguladı.

Libya’nın istikrarı için Arap ülkeleri ve Çin’den en üst düzeyde destek beklediğini ifade eden Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, “Bu temelde Çin’in kendi yapısına uygun bir biçimde rol oynamasını istiyoruz. uluslararası arenada ölçeklenebilir.”

Libya’da siyasi istikrarsızlık

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden olmaktadır.

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştır.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, görevdeki Milli Birlik Hükümeti’nin görev süresinin 24 Aralık 2021’de sona erdiği gerekçesiyle ülkenin batısındaki birçok milletvekilinin katılmadığı 10 Şubat’ta Fethi Başağa’yı başbakan olarak seçmişti. 1 Mart’ta Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Mutabakatı’nda belirlenen yol haritasından sapmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu ancak görevi seçilmiş bir hükümete devredeceğini söyledi. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu