Teknoloji

En Yaygın Yapılan Yedekleme Hataları Neler?

Western Digital yayınladığı yeni rapor ile kullanıcıların yaptığı en yaygın 5 yedekleme hatalarını açıkladı. İşte yedeklemede dikkat edilmesi gereken 5 detaylar.

Verilerin yedeklenmesi, özellikle iş alanında büyük bir dikkat isteyen bir durumdur. Yedeklerin doğru bir şekilde alınması, saklanması ve gerektiği zamanlarda erişilebilir olması gerekir. Üstelik yayınlanan son verilere göre her 10 bilgisayardan 1’inin virüslere maruz kalarak veri kaybı yaşıyor. Her dakikada ise 113 telefon çalınıyor. Tüm bunlar, veri güvenliğinin ve yedeklemenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yedeklemede doğru bir strateji belirlenmesi ve doğru ekipmanlar ile uygulamaların kullanılması ise yedeklemede yaşanacak hataları da minimuma indirecektir.

Düzenli Yedekleme Yapın

Yaygın olarak yapılan en büyük hatalardan birisi belirli bir yedekleme planına sadık kalamamaktır. Kişisel dosyalardan iş dünyasındaki çalışmalara kadar yedekleme yapılması gereken durumlarda mutlaka belirli periyotların takip edilerek düzenli bir şekilde verilerin güvence altına alınması gerekir.

Yedeklemede Birden Fazla Cihaz Kullanın

Yedekleme yapıldığında genelde tek bir cihaz kullanılır. Ancak cihazın hasar görmesi, çalışmaması gibi pek çok risk de bu tür durumlarda alınır. Harici HDD’ler, bulut depolama gibi alternatif yenilikçi çözümler yedekleme yapıldığında güvence elde edilmesini sağlar. Bu nedenle tek bir cihaz yerine farklı çözümler ile B planı da mutlaka yapılmalıdır.

En Yaygın Yapılan Yedekleme Hataları Neler?

Sürümleri Adlandırın

Sürüm adlandırılması, yedekleme sırasında kullanılması gereken bir özelliktir. Yedeklerin hangi zamana, tarihe ve döneme ait olduğu sürüm adları üzerinden yapılır. Özellikle geçmişe dönük çok fazla yedek bulundurmanız gerektiğinde uygun bir sürüm oluşturma sistemi takip edilmelidir. Bu sistemin takip edilmesi ve devamlılığının sağlanması ise yedeklere ulaşılması gerektiğinde de işleri kolaylaştıracaktır.

Uzak Yedekleme Çözümlerini Atlamayın

Mevcut bir cihaz için yedekleme yapıldığında bu yedeklemelerde uzak yedekleme çözümleri de kullanılmalıdır. Yangın, hırsızlık gibi yedeklenen cihaza ulaşılamadığı durumlarda uzak yedekleme çözümleri cihazınız olmasa dahi verilerinize ulaşmanın kolay bir yolunu sunar. Ücretli ve ücretsiz olarak uzak yedekleme çözümleri oldukça fazladır. Bu nedenle uzak yedekleme ile risklere karşı verilerin güvenliği sağlanabilir.

Şifrelemeyi Atlamayın

Veri yedekleme, verilerin güvenliği ve ihtiyaç duyulduğunda geri alınması için bir şans yaratır. Ancak bu verilerin açık bir şekilde saklanması büyük bir riskin alınmasına neden olacaktır. Şifreleme ise bu tür durumlarda koruma sağlar ve verilerin kolay bir şekilde erişilmesinin önüne geçer.

Kullanıcıların yaygın bir şekilde yaptığı bu 5 hatayı yapmayarak doğru bir yedekleme sistemi benimseyebilirsiniz. Bu sizin korunmanızı sağlayacağı gibi verilerinizi de güven altına alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu